Pyszne tramezzini z avocado i łososiem

Drodzy Państwo,

mimo że pogoda jeszcze ciągle płata nam figle, w głowach mamy maj i zapewne nikomu nie chce się gotować wymyślnych i skomplikowanych potraw. Dlatego też dzisiaj podpowiadamy, jak przygotować – w dosłownie kilka minut – kolejną smakowitą włoską przekąskę, zwaną przez mieszkańców Italii

tramezzini all’avocado e al salmone.

kanapeczki z avocado i łososiem

 

Tramezzini to rodzaj kanapeczek z miękkiego, białego pieczywa bez skórki. W naszych warunkach wyczarujemy je z pszennego pieczywa tostowego, z którego najlepiej odkroić jest skórkę, a następnie pokroić je na trójkątne kawałki. My – absolutnie rozleniwieni przez majowe słońce – skórkę pozostawiliśmy, pożytkując energię na przygotowanie znakomitej pasty do posmarowania pieczywa na bazie awokado i łososia.

 

Składniki:

3 dojrzałe, miękke avocado

200 g  wędzonego łososia

ok. 100 g świeżego sera koziego

ok. 1/4 cebuli

sok z cytryny

sól, pieprz do smaku

 

składniki do tramezzini

składniki na tramezzini

 

Avocado po obraniu przepuszczamy przez blender wraz z łososiem i serkiem, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, odrobinę soku z cytryny, pieprz i sól i miksujemy ponownie.

dodatki

robimy tramezzini

Pastą smarujemy pieczywo i podajemy z wyśmienitym, odpowiednio schłodzonym winem Prosecco lub Chardo', oczywiście firmy Cantina Marsadri.

Buon appetito!

avocado e salmone

Comments are closed.