Drodzy Państwo,
mimo że pogoda jeszcze ciągle płata nam figle, w głowach mamy maj i zapewne nikomu nie chce się gotować wymyślnych i skomplikowanych potraw. Dlatego też dzisiaj podpowiadamy, jak przygotować – w dosłownie kilka minut – kolejną smakowitą włoską przekąskę, zwaną przez mieszkańców Italii
tramezzini all’avocado e al salmone.
Tramezzini to rodzaj kanapeczek z miękkiego, białego pieczywa bez skórki. W naszych warunkach wyczarujemy je z pszennego pieczywa tostowego, z którego najlepiej odkroić jest skórkę, a następnie pokroić je na trójkątne kawałki. My – absolutnie rozleniwieni przez majowe słońce – skórkę pozostawiliśmy, pożytkując energię na przygotowanie znakomitej pasty do posmarowania pieczywa na bazie awokado i łososia.
Składniki:
3 dojrzałe, miękke avocado
200 g wędzonego łososia
ok. 100 g świeżego sera koziego
ok. 1/4 cebuli
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
Avocado po obraniu przepuszczamy przez blender wraz z łososiem i serkiem, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, odrobinę soku z cytryny, pieprz i sól i miksujemy ponownie.
Pastą smarujemy pieczywo i podajemy z wyśmienitym, odpowiednio schłodzonym winem Prosecco lub Chardo’, oczywiście firmy Cantina Marsadri.
Buon appetito!
Comments are closed.