Penne z cukinią, serem kozim i świeżą miętą

Drodzy Państwo,
ostatnio pisaliśmy o tematach zdecydowanie jesiennych – zbiorach, powrotu do wytężonej pracy w winnicy, nowych etykietach… Słońce jednak raz po raz wygląda jeszcze zza chmur i przypomina nam, że lato dopiero niedawno się skończyło, a wrześniowe i październikowe popołudnia mogą jeszcze cieszyć nas błękitnym niebem.

Na takie właśnie dni doskonale nada się potrawa, którą chcemy dziś Państwu zaprezentować. Jej kolorystyka i smak składników każą wspomnieć pogodne lato. Danie jest jednak sycące, a najlepiej smakuje gorące, tuż po przygotowaniu – świetnie zaprezentuje się więc na jesiennym obiedzie lub kolacji, kiedy przyda nam się coś rozgrzewającego.

Poniżej podajemy przepis na penne z cukinią, serem kozim i świeżą miętą. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki dla 2-3 osób
makaron penne (około 100 gram na osobę)
2 duże cukinie
ser kozi sałatkowy (około 250 gram)
1 cebula
świeża mięta
odrobina oliwy z oliwek extravergine

lugana e zucchine


Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy cukinię i czekamy, aż zmięknie (około kwadransa). Następnie dodajemy ser i mieszamy, łącząc z cukinią i cebulą.
Makaron gotujemy al dente i po odcedzeniu wrzucamy na patelnię z sosem cukiniowo-serowym. Dokładnie mieszamy i przekładamy do głębokich talerzy. Dekorujemy obficie listkami świeżej mięty.

pasta zucchine formaggio menta

Do makaronu z sosem cukiniowo-serowym z miętą wyśmienicie pasuje wino białe (najlepiej Lugana) lub różowe Chiaretto.

Buon appetito!

Tagged with: , , ,

Comments are closed.