Sałatka we włoskich barwach

 

Gdy za oknem iście ,,włoskie” temperatury – a takie będą teraz coraz częściej! – warto mieć w zanadrzu przepis na danie proste, lekkie i smaczne. Idealnym rozwiązaniem jest sałatka – oczywiście w narodowych barwach Italii!

 

 

Składniki (przepis dla dwóch osób):

–                    10 pomidorków wiśniowych

–                    mozzarella (200 gram)

–                    pół ogórka zielonego

–                    3 liście sałaty (gatunek obojętny)

–                    2 łyżki oliwy z oliwek

–                    łyżeczka octu winnego

–                    łyżeczka ziół prowansalskich

–                    szczypta soli

–                    szczypta pieprzu

–                    bazylia do przybrania

 

 

Mozzarellę, ogórka, umyte pomidorki kroimy w cząstki i wrzucamy do naczynia. Dodajemy porwane liście sałaty. Mieszamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy zioła, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Przyozdabiamy listkami pachnącej bazylii. Gotowe!
Buon appetito, oczywiście przy kieliszku naszego wina. Tym razem najbardziej polecamy Garda Classico Chiaretto oraz Bianco Lugana.

 

Comments are closed.