Gdy za oknem iście ,,włoskie” temperatury – a takie będą teraz coraz częściej! – warto mieć w zanadrzu przepis na danie proste, lekkie i smaczne. Idealnym rozwiązaniem jest sałatka – oczywiście w narodowych barwach Italii!
Składniki (przepis dla dwóch osób):
– 10 pomidorków wiśniowych
– mozzarella (200 gram)
– pół ogórka zielonego
– 3 liście sałaty (gatunek obojętny)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka octu winnego
– łyżeczka ziół prowansalskich
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– bazylia do przybrania
Mozzarellę, ogórka, umyte pomidorki kroimy w cząstki i wrzucamy do naczynia. Dodajemy porwane liście sałaty. Mieszamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy zioła, sól i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Przyozdabiamy listkami pachnącej bazylii. Gotowe!
Buon appetito, oczywiście przy kieliszku naszego wina. Tym razem najbardziej polecamy Garda Classico Chiaretto oraz Bianco Lugana.
Comments are closed.