Risotto z szampanem i truskawkami

Sezon truskawkowy dobiega końca. Wypadałoby go więc odpowiednio uczcić. Co powiedzą Państwo na risotto z szampanem i truskawkami?
 
Przepis na 2 porcje:
 
Składniki:
200 gr ryżu (arborio)
150 gr truskawek
½ małej cebulki
1 bulionetka warzywna
2 łyżki oliwy
 


 
Przygotowanie: 
W garnku podgrzać oliwę i zeszklić w nim drobno posiekaną cebulkę. W międzyczasie przygotować wywar warzywny, rozpuszczając bulionetkę w gotującej się wodzie. Truskawki oczyścić, usunąć szypułki i pokroić w kosteczkę, zostawiając kilka do dekoracji. Do garnka z cebulką wsypać ryż, dodawać po łyżce bulionu, aż napęcznieje. Po 10 minutach wsypać truskawki i delikatnie wymieszać. Po upływie kolejnych 5 minut, na miejsce bulionu, zacząć dodawać szampana (najlepiej nasz Chardo‘ Spumante). Całość udekorować truskawkami i listkiem bazylii.
 

 
Podawać z kieliszkiem schłodzonego Chardo‘ Spumante.
 
Smacznego!
 

Tagged with: , ,

Comments are closed.