Zgodnie ze świadectwem wiekowych dokumentów, Cantina Marsadri została założona w dalekim 1879 roku przez przodków obecnych właścicieli. Wiemy również, że obecny kształt nadał jej w 1925 roku niejaki Angelo Marsadri, pradziadek aktualnego właściciela firmy, Vincenzo Marsadri. W chwili obecnej zarządza nią córka Laura oraz zięć Mario, którzy zajmują się produkcją i handlem wytwarzanymi winami.

 

 

Pierwszy dowód uznania w postaci złotego medalu dla czerwonych win stołowych zdobył w roku 1925 sam Angelo. Nagrodę tę przyjął od instytucji nazywanej wówczas Cattedra Ambulante di Agricoltura, dzisiejszej CCIAA (Camera di Commercio, Industria, Artigianato e Agricoltura), czyli Izby Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa.
Jednak już wiele lat przed tym wydarzeniem przodkowie Angelo uprawiali ziemię i produkowali wyśmienite czerwone wino, sprzedawane przede wszystkim w miejscowościach Vallesabbia i Valtrompia. Transport odbywał się w małych beczkach, drewnianymi wozami. Dawna wytwórnia win znajdowała się w centrum miejscowości Raffa; następnie przeniosła się do dzisiejszej lokalizacji.

Obecny właściciel, Vincenzo Marsadri, znacznie powiększył firmę. Dzięki wzrostowi sprzedaży możliwe było wprowadzenie licznych unowocześnień. Cantina jest jednak nadal firmą rodzinną. Produkcja wina odbywa się tutaj w sposób tradycyjny, choć z wykorzystaniem najnowszych technologii winifikacji i butelkowania. Ogromną wagę przywiązuje się do ochrony środowiska naturalnego, nie tylko poprzez uprawę typowych dla regionu szczepów winnych – Cantina jako jedyna w regionie Valtenesi korzysta prawie wyłącznie z energii słonecznej.