Makaron z małżami w sosie pomarańczowym

Dziś zachęcamy Państwa do sporządzenia pysznego, letniego dania, do którego doskonale pasować będą nasze wina Chardo’ frizzante lub Chiaretto.

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1,5 kg małż
  • 400 gr makaronu (na zdjęciu orecchiette i strozzapreti)
  • 4 pomarańcze
  • 250 ml białego wina
  • 1 mała cebula
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

Przejrzyj małże i wybierz te szczelnie zamknięte (uchylone muszle sygnalizują martwe małże). Gotuj je w szerokim rondlu pod przykryciem co jakiś czas potrząsając, do momentu, w którym się otworzą (około 5 minut), następnie zdejmij z ognia. Wyrzuć te małże, które nie otworzyły się w czasie gotowania. Ostudź muszle i wyjmij z nich mięso. Następnie starannie oczyść, osusz i ułóż na głębokim talerzu na plastrach pokrojonych pomarańczy (patrz zdjęcie). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i delikatnie zeszklij na patelni, wlewając uprzednio dwie łyżki oliwy. Zmniejszając ogień, dodaj świeżo wyciśnięty z dwóch pomarańczy sok (wraz z miąższem), białe wino oraz małże, cały czas mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i dopraw szczyptą soli morskiej. W międzyczasie, w dużej ilości osolonej wody, ugotuj makaron al dente. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodaj makaron i delikatnie wymieszaj z sosem. Wyłóż na głęboki talerz udekorowany plastrami pomarańczy i muszlami, a na koniec oprósz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Buon appetito!

 

 

Comments are closed.