Orecchiette z boczkiem i ricottą

Na jesienne chłody polecamy pyszne włoskie danie, do którego doskonale pasują nasze wina Garda Classico Rosso i Rosso Classico Brolo!

Składniki

300 g makaronu orecchiette
200 g ricotty z mleka owczego (zamiast ricotty możemy użyć białego, tłustego sera)
200 g boczku wędzonego
Cebula
Świeża bazylia
Bazylia suszona albo odrobina rozmarynu
Oliwa z oliwek extra vergine
Sól i pieprz

Przygotowanie

Zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wsyp do niej sól (1 łyżeczka na 1 litr wody) i orecchiette. Makaron gotuj o 1-2 min. krócej niż podano na opakowaniu, wtedy będzie on al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulkę. Boczek pokrój w kosteczkę i delikatnie podsmaż. Wymieszaj z makaronem, dodając cebulkę, pieprz i bazylię lub szczyptę rozmarynu do smaku. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj ricottę i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Udekoruj liśćmi świeżej bazylii.

Buon appetito!

__________________

fot. Aleksandra Kaca

4Comments

  1. Bozena10/10/2013 at 10:30

    Przepis super a co z serem

    • Cantina14/10/2013 at 16:02

      ojej! zaraz poprawimy! 🙂

  2. Iza31/10/2013 at 17:31

    Jednostka miary gramy: skrót g, a nie gr, jak grosz…

    • Cantina19/12/2013 at 13:22

      Dziękujemy za czujność i już poprawiamy!