Picie wina może być pięknym rytuałem, momentem odprężenia, chwilą zadumy. Wino nie tylko relaksuje, łączy ludzi, ułatwia rozmowę, ale także doskonale podkreśla charakter potraw, odświeża smak i wzbogaca posiłek, zarówno ten bardzo uroczysty, jak i skromny, powszedni. Na pewno pamiętają Państwo, jak Al Bano i Romina Power w swojej słynnej piosence Felicità wyliczali proste przyjemności, które składają się na nasze codzienne szczęście. Było wśród nich także un bicchiere di vino con un panino – czyli kieliszek wina z kanapką. I choć dla niektórych zabrzmi to obrazoburczo – to my jesteśmy zdania, że wino ma przede wszystkim cieszyć pijącego. W jego doborze trzeba więc kierować się głównie własnym gustem. Warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach dobierania wina do posiłku. Proces ten może stać się prawdziwą sztuką – oraz ciekawym wyzwaniem.
Do przekąsek podajemy najczęściej wina białe. Wielką popularnością cieszy się w tej kategorii włoskie wino musujące Prosecco. Znajdziecie je Państwo także w naszej ofercie. Kieliszek tego trunku doskonale przygotuje smakoszy na dalsze biesiadowanie, a także wprowadzi w radosny nastrój, tak bardzo kojarzący się ze słoneczną Italią.

Jeśli chodzi o drugie dania, najczęściej przytaczana zasada jest bardzo prosta. Czerwone mięsa łączymy z winami w tym samym kolorze, o świeżym aromacie. Warto zwrócić uwagę chociażby na nasze Groppello Brolo i Garda Marzemino Brolo, charakteryzujące się ciekawym, lekko migdałowym smakiem. Do drobiu i ryb serwujemy natomiast wina białe, jak na przykład nasze Lugana Brolo, białe wino wytrawne o mocnym aromacie.



Życzymy Państwu przyjemnego biesiadowania i wielu wspaniałych kulinarnych przygód, pięknie podkreślonych wybornym winem!
Comments are closed.