Pyszna przekąska na majówkę

W Polsce zrobiło się gorąco jak we Włoszech. Jak cudownie! Ma to jednak i złe strony – nie chce nam się gotować, mimo że podczas słodkich chwil wypełnionych leniuchowaniem chętnie pochrupalibyśmy coś smacznego… i oczywiście włoskiego.
 
Mamy dziś dla Państwa wspaniałe rozwiązanie – smaczną, zdrową i oryginalną przekąskę z północnych Włoch, zwaną sedani al formaggio.
 
Jej przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilkę.
 

sedani al formaggio

 
Składniki:
1 duży seler naciowy
100 g sera gorgonzola
4 łyżki stołowe śmietany (słodkiej, np. 18%)
100 g serka mascarpone (takiego jak do tiramisu’)
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
 
Seler należy umyć, a następnie odciąć liście. Łodygi kroimy na kawałki długości kilku centymetrów.
Gorgonzolę rozgniatamy widelcem i łączymy ze śmietaną; następnie dodajemy mascarpone. Mieszamy aż do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.
 
Krem przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem.
 
sedani al formaggio con un po' di pepe

 
sedani al formaggio con un po' di pepe 2

 
Krem można przybrać liśćmi selera, które odcięliśmy chwilę wcześniej.
 
sedani al formaggio

 
Seler najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Razem z serowym kremem jest po prostu wyśmienity!
 
sedani al formaggio close up

 
sedani al formaggio buon appetito!

 
Aby ta północnowłoska przekąska smakowała nam jeszcze bardziej – umilamy ją sobie dodatkowo kieliszkiem Garda Classico Chiaretto.
 
garda classico chiaretto

 
Buon appetito!
 

1Comments

  1. kara-ka30/04/2012 at 20:00

    dlaczego??? dlaczego jak robisz takie pyszności to ja jestem hen daleko??? 😉 a jak jestem blisko to się „odchudzamy”! pychocko wygląda i jak cudnie podany!