Włochy i cały basen Morza Śródziemnego to ojczyzna oliwy. Od tysiącleci ceni się tu rozliczne zalety „płynnego złota„. Drzewo oliwne jest symbolem pokoju i dobrobytu, a sok wyciśnięty z jego owoców wpływa dobroczynnie na zdrowie tych, którzy go spożywają. Reguluje bowiem poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia. A do tego wyśmienicie smakuje. Smak oliwy może być zresztą bardzo różny, co pozwoli każdemu z nas wybrać swoją ulubioną.
A jaka jest nasza ulubiona oliwa? Oczywiście ta pochodząca z okolic Jeziora Garda. Cantina Marsadri, obok doskonałych win, proponuje Państwu także wyśmienitą oliwę z oliwek extra vergine. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, o bardzo niskiej kwasowości, uzyskiwany tylko i wyłącznie metodami mechanicznymi bez zastosowania chemikaliów. W jego produkcji wykorzystywane są oliwki kilku odmian, w tym casaliva, leccino, frantoio, moraiolo i pendolino. Ma on bardzo łagodny smak z ostrzejszym finiszem.
Oliwki, z których produkujemy naszą oliwę Brolo, pochodzą z drzew rosnących na łagodnych wzgórzach regionu Valtenesi. Ich średni wiek wynosi od czterdziestu pięciu do stu lat. Owoce drzew zbierane są w okresie między końcem października i połową grudnia. Mają one głęboką zieloną barwę i lekki, owocowy zapach. Powstająca z nich oliwa jest doskonała jako dodatek do sałatek, ryb z grilla lub gotowanych na parze, zapiekanek, ciast. Doskonale sprawdzi się także użyta do celów kosmetycznych.
KONKURS: Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakuje nasza oliwa – z chlebem i octem balsamicznym, z risotto albo z makaronem, albo jak Wam jeszcze wyobraźnia podpowie! – napiszcie w komentarzach, do jakich potraw najczęściej ją stosujecie. Autor lub autorka najciekawszej odpowiedzi otrzyma od nas butelkę oliwy Brolo. Zapraszamy do zabawy. Postaramy się być sprawiedliwi w ocenie – w końcu oliwa musi być sprawiedliwa! 🙂 Szczegółowy regulamin konkursu dostępny jest tutaj: Regulamin konkursu Oliwa sprawiedliwa.
Wiem od koleżanek z południa Europy, że zdrowo jest wypić łyżkę oliwy na czczo, po przebudzeniu. Podobno doskonale wpływa to na organizm oraz urodę. Jeśli wygram, na pewno spróbuję. 🙂 Pozdrawiam!
Koleżanki mają rację. Warto dodać do tego jeszcze sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Kanapka polskiego studenta z pociągiem do Italii:
– chleb (najlepiej taki 2 dniowy),
– sól (lub inne sypkie dodatki… bazylia na przykład),
– oliwa z oliwek na to,
– słoneczny poranek
– wino z względnie niskim poziomem siarczynów.
O! I jest pycha! I zdrowe nawet! 🙂
Pomysł wina na śniadanie ciekawy, ciekawy… 🙂 A chleb z solą i oliwą – bajka!
Oliwę zawsze z Włoch, stosuję do wszystkiego. Zarówno w kuchni, jak i w recepturach pielęgnacyjnych. Polecam np. do sałatki z surowych buraczków, posypanych pietruszką. Wystarczy skropić je oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Czy do brokułów. Pycha! Jeśli chodzi o oliwę w wydaniu kosmetycznym, to idealnie sprawdza się do pielęgnacji włosów. Podgrzewamy ją i wmasowujemy w końcówki włosów. Pozostawiamy na 15-30 minut. Podobnie – rozgrzaną oliwę z dodatkiem np. cytryny lub olejku migdałowego, możemy zastosować jako odżywkę do paznokci i skórek. Polecam!
My też polecamy taką kurację wszystkim paniom i dziękujemy za komentarz!
Mój ulubiony makaron to kluchy, krewetki i koniecznie bardzo dobra oliwa. Do tego tylko czosnek i koperek, a w kieliszku białe wino – najlepsza kolacja pod słońcem!
Mniam mniam! 🙂 rozmarzyliśmy się! 🙂
Witam:)
A ja podpiekam chlebek, polewam go oliwą z oliwek, posypuję solą, granulowanym czosnkiem, pomidorkami pokrojonymi w kosteczkę i startym parmezanem… Mniam:)
Pozdrawiam!!!
Piękny pomysł na prostą bruschettę! Dziękujemy!
Włoską oliwę dodaję do praktycznie wszelakich potraw na jakie tylko przyjdzie mi danego dnia ochota. Nie jestem zawodowym kucharzem ale jestem zawodowym smakoszem tego ,,cuda,, z Italii. Na ciepłe dni wiosny i lata polecam dojrzałe pomidory (najlepiej z Sycylii) pokrojone w kostkę z dodatkiem cebuli lub pory i obowiazkowo z bazylią, Taką sałatkę delikatnie solimy aby pomidorki puściły sok i dodajemy ocet balsamiczny. Na koniec dodajemy sporą dawkę świetnej oliwy powodującej wysublimowane odczucia naszych kubeczków smakowych dzięki czemu zaczynamy rozumieć miłośc Włochów do jedzenia. Saluti.