Oliwa sprawiedliwa! – parę słów o naszym oleju oraz konkurs

Włochy i cały basen Morza Śródziemnego to ojczyzna oliwy. Od tysiącleci ceni się tu rozliczne zalety „płynnego złota„. Drzewo oliwne jest symbolem pokoju i dobrobytu, a sok wyciśnięty z jego owoców wpływa dobroczynnie na zdrowie tych, którzy go spożywają. Reguluje bowiem poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia. A do tego wyśmienicie smakuje. Smak oliwy może być zresztą bardzo różny, co pozwoli każdemu z nas wybrać swoją ulubioną.

A jaka jest nasza ulubiona oliwa? Oczywiście ta pochodząca z okolic Jeziora Garda. Cantina Marsadri, obok doskonałych win, proponuje Państwu także wyśmienitą oliwę z oliwek extra vergine. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, o bardzo niskiej kwasowości, uzyskiwany tylko i wyłącznie metodami mechanicznymi bez zastosowania chemikaliów. W jego produkcji wykorzystywane są oliwki kilku odmian, w tym casaliva, leccino, frantoio, moraiolo i pendolino. Ma on bardzo łagodny smak z ostrzejszym finiszem.

 

oliwa z oliwek Cantina Marsadri

Oliwki, z których produkujemy naszą oliwę Brolo, pochodzą z drzew rosnących na łagodnych wzgórzach regionu Valtenesi. Ich średni wiek wynosi od czterdziestu pięciu do stu lat. Owoce drzew zbierane są w okresie między końcem października i połową grudnia. Mają one głęboką zieloną barwę i lekki, owocowy zapach. Powstająca z nich oliwa jest doskonała jako dodatek do sałatek, ryb z grilla lub gotowanych na parze, zapiekanek, ciast. Doskonale sprawdzi się także użyta do celów kosmetycznych.

KONKURS: Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakuje nasza oliwa – z chlebem i octem balsamicznym, z risotto albo z makaronem, albo jak Wam jeszcze wyobraźnia podpowie! – napiszcie w komentarzach, do jakich potraw najczęściej ją stosujecie. Autor lub autorka najciekawszej odpowiedzi otrzyma od nas butelkę oliwy Brolo. Zapraszamy do zabawy. Postaramy się być sprawiedliwi w ocenie – w końcu oliwa musi być sprawiedliwa! 🙂 Szczegółowy regulamin konkursu dostępny jest tutaj: Regulamin konkursu Oliwa sprawiedliwa.

Tagged with:

11Comments

  1. Marysia28/05/2012 at 09:51

    Wiem od koleżanek z południa Europy, że zdrowo jest wypić łyżkę oliwy na czczo, po przebudzeniu. Podobno doskonale wpływa to na organizm oraz urodę. Jeśli wygram, na pewno spróbuję. 🙂 Pozdrawiam!

    • Cantina28/05/2012 at 19:16

      Koleżanki mają rację. Warto dodać do tego jeszcze sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  2. Paweł28/05/2012 at 10:02

    Kanapka polskiego studenta z pociągiem do Italii:
    – chleb (najlepiej taki 2 dniowy),
    – sól (lub inne sypkie dodatki… bazylia na przykład),
    – oliwa z oliwek na to,
    – słoneczny poranek
    – wino z względnie niskim poziomem siarczynów.
    O! I jest pycha! I zdrowe nawet! 🙂

    • Cantina28/05/2012 at 19:15

      Pomysł wina na śniadanie ciekawy, ciekawy… 🙂 A chleb z solą i oliwą – bajka!

  3. Tamara28/05/2012 at 12:45

    Oliwę zawsze z Włoch, stosuję do wszystkiego. Zarówno w kuchni, jak i w recepturach pielęgnacyjnych. Polecam np. do sałatki z surowych buraczków, posypanych pietruszką. Wystarczy skropić je oliwą z dodatkiem soku z cytryny. Czy do brokułów. Pycha! Jeśli chodzi o oliwę w wydaniu kosmetycznym, to idealnie sprawdza się do pielęgnacji włosów. Podgrzewamy ją i wmasowujemy w końcówki włosów. Pozostawiamy na 15-30 minut. Podobnie – rozgrzaną oliwę z dodatkiem np. cytryny lub olejku migdałowego, możemy zastosować jako odżywkę do paznokci i skórek. Polecam!

    • Cantina28/05/2012 at 19:14

      My też polecamy taką kurację wszystkim paniom i dziękujemy za komentarz!

  4. Marta28/05/2012 at 17:32

    Mój ulubiony makaron to kluchy, krewetki i koniecznie bardzo dobra oliwa. Do tego tylko czosnek i koperek, a w kieliszku białe wino – najlepsza kolacja pod słońcem!

    • Cantina28/05/2012 at 19:14

      Mniam mniam! 🙂 rozmarzyliśmy się! 🙂

  5. Paulina28/05/2012 at 23:31

    Witam:)
    A ja podpiekam chlebek, polewam go oliwą z oliwek, posypuję solą, granulowanym czosnkiem, pomidorkami pokrojonymi w kosteczkę i startym parmezanem… Mniam:)
    Pozdrawiam!!!

    • Cantina29/05/2012 at 14:21

      Piękny pomysł na prostą bruschettę! Dziękujemy!

  6. Krzysztof03/06/2012 at 18:40

    Włoską oliwę dodaję do praktycznie wszelakich potraw na jakie tylko przyjdzie mi danego dnia ochota. Nie jestem zawodowym kucharzem ale jestem zawodowym smakoszem tego ,,cuda,, z Italii. Na ciepłe dni wiosny i lata polecam dojrzałe pomidory (najlepiej z Sycylii) pokrojone w kostkę z dodatkiem cebuli lub pory i obowiazkowo z bazylią, Taką sałatkę delikatnie solimy aby pomidorki puściły sok i dodajemy ocet balsamiczny. Na koniec dodajemy sporą dawkę świetnej oliwy powodującej wysublimowane odczucia naszych kubeczków smakowych dzięki czemu zaczynamy rozumieć miłośc Włochów do jedzenia. Saluti.